marsuja

marsuja

tiistai 2. helmikuuta 2016

Unikeko eli Graphiurus Murinus

Meillä oli hetken aikaa unikeko, kunnes hän muutti hänestä riippumattomista syistä uuteen kotiin josta valitettavasti kuulin, että hän oli jatkanut tuoltakin matkaa uuteen kotiin. Joskus käy näin, vaikka kuinka yrittää löytää eläimille pysyvän kodin. Tietenkin olin erittäin pettynyt, ettei tämä pikku kaveri saanut jäädä siihen kotiin vaan joutui muuttamaan siitäkin uudelleen.

Unikeko on erittäin jännittävä ja mielenkiintoinen eläin. Iltasella ja yöllä liikkuvaa kaveria nähdäänkin pääasiassa liikkeellä valojen sammuessa. Hedelmiä ja kaikenlaisia pikku öttiäisiä syövä pikkuinen kaveri on todella vikkelä ja kärsivällisellä käsittelyllä, on tästä pikkuisesta ystävästä saatavilla kädessäkin viihtyvä yksilö. Olen erittäin iloinen, että saimme pitää tätä kaveria meillä ja tutustua tähän hienoon lajiin.

Unikeko on vielä varsin uusi tuttavuus suomessa ja moni varmasti höristelee korviaan, mikä kumm se sellainen unikeko on. Laitankin tähän alle unikeosta tietoa, jotta pääsette tutustumaan tähän uuteen tuttavuuteen.Afrikan unikeko on Suomessa vielä hyvin harvinainen laji, joten niiden saatavuus on vielä kovin vaikeaa ja hinta on eläimen kokoon nähden hivenen korkea.


Tieteellinen nimi on Graphiurus Murinus. Unikekojen elinikä on 4-6v. Ruumiin ja hännän yhteispituus on n. 15cm. Unikeolla on suuret silmät ja vartaloa hieman pidempi karvainen, erittäin tuuhea häntä.
Faktoja Afrikan unikeoista

Unikeot ovat pääasiallisesti yöeläimiä. Nämä ovat lähinnä katselulemmikeitä, sillä käsittely on haastavaa oravamaisten, erittäin ketterien ja nopeiden liikkeiden takia. Unikeko on laumaeläin, toimivin lauma olisi naaras + naaras tai uros + naaras, usein myös uros + uros laumat toimivat, mutta tappeluihin on varauduttava. Jos lauma on sekalauma, tulee sen olla naarasvoittoinen.
Unikeot pääasiallisesti lisääntyvät vain 1-2 kertaa vuodessa, joten uroksia ja naaraita voi usein asuttaa samassa laumassa ympäri vuoden. Lisääntyvyydessä on ollut poikkeuksia oloista riippuen, on tavattu myös tapauksia, joissa uros ja naaras teki 4 poikuetta peräkkäin. Unikeot tulevat sukukypsiksi 3kk iässä. Naaras kantaa poikasiaan 25-28vrk. Kun poikaset syntyvät, tulee naaraan antaa olla omassa rauhassaan, jottei poikaset joudu syödyksi. Poikaset ovat luovutusiässä 6vko ikäisinä.
Lisää tietoa unikekojen kasvatuksesta saat parhaiten kysymällä asiasta SUY:n virallisilta kasvattajilta.
Älä ikinä tartu unikekoa hännästä (lukuunotaamatta ylläolevan kuvan tekstiä), häntä kuoriutuu erittäin helposti, eikä kasva enään ennalleen. Hännän kuoriutumisen komplikaatioina voi olla mm. verenmyrkytys, joka johtaa kuolemaan.

Asumus

Unikekoille ainoa sopiva asumus on terraario, paras terraario olisi liukuovellinen, mahdollisimman korkean mallinen. Esimerkiksi 50 x 50 x 50 terraario sopii neljälle unikeolle, mitä isompi terraario sen parempi. Terraarion sisusteisiin kuuluvat useat piilot, erilaiset kiipeilyköydet, -oksat ja -virikkeet, sekä vesipullo ja ruokakupit. Unikeot jyrsivät erittäin vähän, joten terraariota voi sisustaa esimerkiksi terraarioihin tarkoitetuilla silkki- ja muovikasveilla.
Myös oikeita kasveja, jotka ovat myrkyttömiä voidaan käyttää unikekojen terraariossa sisusteena, mutta todennäköisesti ne saavat hieman kyytiä. Unikekojen terraarioon sopivia kasveja ovat mm. traakkipuut, pienois palmut (yucca, pulloyucca), anopinkieli, mehikasvit, sekä timanttiananas. Kuivikkeeksi unikeoille parasta on mahdollisimman pölisemätön puru. Pesämateriaaliksi parasta on vessapaperi ja heinä.

Ruokinta


Unikeoille ei saa syöttää ihmisten herkkuja kuten makeisia, sipsejä jne, eikä sitrushedelmiä, sipulia tai muita voimakkaita tai happamia vihanneksia tai hedelmiä. Lähes kaikkia muita hedelmiä ja vihanneksia saa syöttää, tosin eri asia maistuuko ne. Vihannekset harvoin kelpaavat. Lempihedelmiä ovat kaikki makeat tai hieman imelät hedelmät. Myös hedelmäpilttejä voi välillä syöttää herkuksi. (Esimerkki kolmen unikeon päiväannnoksesta: 2 vajaan sentin paksuista banaanin palaa, 1tl hedelmäpilttiä, muutama kuivattu jauhomato ja hieman raejuustoa + muutama tippa vaahterasiirappia, sekä tietty siemenseosta toiseen kuppiin.) Unikeoilla tulee olla aina tarjolla raikasta vettä.
Afrikan unikeot syövät pääsääntöisesti eksoottisia hedelmiä ja laadukasta hiirien tai kääpiöhamstereiden jyväseosta, johon on lisätty parakiittien siemenseosta. (Esim. Rapunzel HiiriMix tai Rapunzel PygmiMix, johon sekoitetaan parakiiteille tarkoitettua jyväseosta.) Unikekojen päivittäiseen ruokavalioon luonnossa kuuluu siitepölyt ja medet, jotka kotioloissa voidaan korvata muutamalla tipalla vaahterasiirappia. Vaahterasiirapin päivittäinen syöttö pienissä määrissä on tärkeää etenkin lisääntyvyyden kannalta, mitä luonnollisempi ympäristö, sitä helpompi unikeot ovat saada lisääntymään. Tärkeänä osana ruokavaliota on myös proteiini, joka saadaan esim. keitetystä kananmunasta, raejuustosta, elävistä tai kuivatuista ruokahyönteisistä jne.

Teksti lainattu  sivulta Unikekoyhdistys

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti