marsuja

marsuja

torstai 11. helmikuuta 2016

Venäjänkääpiöhamsteri - Talvikko

Meillä oli keväällä 2014, kaksi ihanaa talvikkoa. He olivat oikein suloisia ja silityskin onnistui niin, että aikuinen piti käsissä. Valitettavasti näille kavereille tuli jokin ja he aika pian kuolivat. Näin kävi meille kaikille hamstereille, jotka meillä sillä hetkellä oli. En tiedä oliko, jokin hamsteri sairas tullessaan tai kantoi jotakin pöpöä, sillä kaikki 5 hamsteria syrkit mukaan lukien menehtyivät lyhyessä ajassa. Näitä ihania  kavereita saimme pitää luonamme vain hetken. Aiempia hamsteri kokemuksia on useita ja ennen näitä kavereita meillä on ehtinyt olla useita hamstereita, kokoon ja näköön katsomatta.

Tavikot ovat äärettömän helppohoitoisia, mutta pitää muistaa se, että he ovat pieniä ja todella vikkeliä. Parhaiten talvikot sopivat aikuisen lemmikiksi tai sitten jo isomman lapsen esim. 10v - . Ei mielestäni ensimmäiseksi lemmikiksi.Venäjänkääpiöhamsteri - Talvikko

Kääpiöhamsteri valvoo öisin, ilta on siten parasta aikaa puuhailla lemmikkisi kanssa. Kääpiöhamsteri on hyvin siisti eläin ja on vatsassa (kiinankääpiöllä myös lonkissa) sijaitsevasta hajurauhasestaan huolimatta hajuton. Se kuljettaa ruokaa pesäänsä poskipusseissaan. Kääpiöhamsterilla on huono näköaisti. Talvikon ja campbellin elinikä on n. 1,5–2,5 vuotta, roborovskin ja kiinankääpiön n. 2–3 vuotta. Luovutusikä on noin viisi viikkoa.

Kääpiöhamsteri vaatii häkin sijasta asumuksekseen terraarion, joka sijoitetaan vedottomaan paikkaan, johon aurinko ei pääse paistamaan suoraan. Terraarioksi käy esimerkiksi vanha akvaario tai suuri, läpinäkyvä muovilaatikko, joita saa kodintavarataloista. Terrariossa on aina oltava tiheäsilmäinen verkkokansi, jottei hamsteri pääse kiipeämään esim. juomapulloa pitkin karkuun. Sopiva terraarion koko kahdelle on noin 50*40 cm, yhdelle käy vähän pienempikin ja laumalle tietysti isompi. Mitä suurempi, sen parempi!
Terraarion pohjakuivikkeen tulisi olla mahdollisimman pölyämätäntöntä, imukykyistä materiaalia, mieluusti kutterinpurua, mutta haapa-/leppähakekin käy. Kääpiöhamsterit pitävät käytävien kaivelusta ja siksi paksu purukerros (esim. 10–20 cm) on tärkeä.
Virikkeinä parhaita ovat kaikki puiset ja pahviset, kuten oksat, pahvilaatikot ja pahvirullat. Niitä voi olla runsain mitoin, hamsteri nakertaa niitä ja käyttää joitakin pesäpaikkanaan. Pesän tekoa varten voi antaa wc- tai talouspaperia. Pesäpumpuli on vaarallista. Oksista voi rakentaa matalia kiipeilypaikkoja, joiden tulee olla tukevia.
Juoksupyörällä hamsteri saa liikuntaa, mutta se ei ole pakollinen varuste. Juoksupyörän tulee olla sopivan kokoinen hamsterille, selkä ei saa mennä notkolle hamsterin juostessa pyörässä. Pyörän tulee myös olla joko umpinainen tai paperoitu, jottei tassut lipsu pinnojen väleistä. Mikäli asumuksessa on useampi kuin yksi hamsteri, tulee pitää huoli, ettei toisen juostessa toinen pysty työntämään päätään mihinkään väliin – juoksulautanen onkin laumalle usein turvallisin.
Ruokakuppi ei ole välttämätön kuivaruoalle, mutta sellaiseksi käy melkein mikä vain astia, esim. keraaminen kuppi eläinkaupasta tai jalaton jälkiruokakulho. Tuoreruoalle tulee olla oma kuppinsa.

Juomapullo on tärkeä hankinta. Sen ei tarvitse olla kovin suuri, sillä hamsteri juo verrattain vähän ja vesi vaihdetaan pulloon kuitenkin vähintään joka toinen päivä. Pullo voi olla joko muovinen tai lasinen ja niitä myydään eläinkaupoissa. Pullo on syytä pestä kerran viikossa pulloharjalla.
Vaikka hamsteri on kaikkiruokainen, liian rasvaisia, sokerisia, suolaisia, maustettuja tai lisäaineita sisältäviä ruokia tulee välttää. Hamsterilla on oltava jatkuvasti tarjolla kuivaruokaa, iltaisin annetaan monipuolisesti tuoreita vihanneksia ja hedelmiä – kurkussa ja salaatissa on hyvin vähän ravintoaineita, joten niitä ei tulisi antaa pääsääntöisesti.
Hamsterin perusruokaa on siemenseos. Parhaimpia ovat yleensä eläinkaupoissa myytävät sekoitukset, joihin kannattaa lisätä erilaisia siemeniä ja pähkinöitä. Koska etuhampaat kasvavat jatkuvasti, kovaa jyrsittävää, esim. kuivattua ruisleipää, tulee olla aina tarjolla.
Täysikasvuiselle hamsterille annetaan tuoreruokaa pari kertaa viikossa, nuorelle vähän useammin. Tuoreruoka käsittää kypsennettyä lihaa, kanaa ja kalaa, esim. vauvan purkkiruoat ovat toimivia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti